Aktivnosti

ODKRITE

Log pod Mangartom

Dolina stoterih slapov

Ko za sabo pustimo Predel in se bližamo vasi Strmec, se pred nami nenadoma prikažejo mogočni Mangrt, Jalovec in Loška stena, ki ob svojem vznožju skrivajo eno najlepših alpskih vasi ‒ Log pod Mangrtom.

Vodovje, ki tu začne svojo pot proti Sredozemlju, ob deževju pridere v dolino v obliki stoterih slapov. Ti se pozimi, v veliko veselje lednih plezalcev, odenejo v ledene oklepe, ki jim sramežljivo sonce ne more do živega.

Loški slapovi pa se ne pokažejo vsakomur. Skrivajo se v mračnih soteskah in pod previsnimi stenami. Označene sprehajalne poti so speljane do slapov v Loški Koritnici in na Predilnici, nad kanjonom Fratarce, do soteske Nemčlje v dolini Možnice in naprej do trdnjave Kluže.

V ritmu narave

Pod vrhovi Mangrta, Jalovca, Loške stene, Velikega vrha (Rombona) in Jerebice, ki v vencu obkrožajo dolino, lahko najdemo številne zaščitene živalske in rastlinske vrste. Tu imajo življenjski prostor gamsi, alpski kozorogi, s prostim očesom opazimo svizce, v daljavi lahko uzremo planinskega orla in planinskega viharnika, ki jima Mangrt nudi eno redkih gnezdišč. Lahko se zgodi, da srečamo tudi črnega (planinskega) močerada, modrasa ali gada …

V nižjih predelih prebivajo divji petelin, ruševec, jerebica, jelenjad in srnjad. V poletnih mesecih se na prostranih planinskih pašnikih pod Mangrtom pasejo avtohtona bovška ovca, drežniško-bovška koza (mlečni tip) in jezersko-solčavska ovca, ki včasih zaide s severne strani gore.

Travnate planjave v visokogorju so najlepše v začetku julija, ko planinsko cvetje zažari v osupljivem ognjemetu tisočerih barv. Zaradi omenjenih lastnosti spada dolina z okolico v zaščiteno območje Triglavskega narodnega parka.

Aktivni oddih

V čudovitem gorskem okolju Loga pod Mangrtom, Strmca in Predela lahko na enem mestu doživite vrsto dogodivščin.

Aktivne počitnice preživite kot sprehajalci in pohodniki v dolini, planinci na številnih zavarovanih poteh visokogorja ali plezalci v plezalnih smereh. Adrenalinski navdušenci svojo strast potešite na divjem soteskanju na Fratarci in Predilnici, s kajakom se od trdnjave Kluže prepustite brzicam reke Koritnice, z jadralnim padalom pa si skupaj s pticami delite nebo …

Raziščite okolico s kolesom. Svojevrsten izziv zagotovo predstavlja Mangrtska cesta in ni ga pravega kolesarja, ki nima v malhi kraljevskega vzpona.

Privoščite si osvežitev ob vznožju slapov ali s plavanjem v naravnem bazenu Gorejca. S prijatelji ali z družino preizkusite svoj pogum in vztrajnost v pustolovskem parku, izkoristite sončen dan za piknik in fotolov v naravi ali za igre na športnem igrišču, okolico pa lahko raziščete tudi v družbi turističnega vodnika.

Na pragu zgodovine

Čez prelaz Predel je vodila starorimska pot od Ogleja v Norik, skozi dolino so korakali Napoleonovi vojaki, tu je bilo neposredno zaledje soške fronte.

Ogleda je vredna cerkev sv. Štefana s freskami Ivana Groharja in plastiko Madone iz 1490. O moriji prve svetovne vojne priča vojaško pokopališče s spomenikom padlim junakom. Na nekdanje rudarje nas spominja kapelica sv. Barbare, njihove zavetnice, in zaprt vhod v rudniški predor (Štoln) z razstavo na prostem.

Tu se začne Pot miru od Alp do Jadrana.

Preteklost ponazarjata tudi trdnjavi Kluže in Predelska trdnjava, ki varujeta vhoda v dolino.

Trda dežela je od svojih prebivalcev terjala težko življenje; hud davek za lepoto, ki je zakrivala skopost narave, saj so zgodovino usodno zaznamovale različne naravne nesreče, tj. požari, potresi, poplave in zemeljski plaz leta 2000.

Zimska pravljica

Bela idila pod Mangrtom vas gotovo ne bo pustila ravnodušne.

Na sončni legi vas pričaka urejeno smučišče Encijan, ki je priljubljeno predvsem med družinami in začetniki, saj je primerno za prve korake na snegu in vse do pravih zavojev. V neposredni bližini je urejenih več tekaških prog, tako lahko svoj dan na snegu dopolnite še s tekom na smučeh.

Priložnost za odkrivanje zimske pokrajine se ponuja s sprehodi ali krpljanjem v dolino Loške Koritnice in Možnice. Ledeni oklepi čez slapove predstavljajo nepopisna doživetja plezalcem. V spremstvu vodnika se lahko v okolico podate na turno smuko.

. Po sankališču Mangrtske ceste sanke v soju bakel in luči drvijo v spokojno zimsko noč. Vtise preteklega dne pa lahko strnete ob toplem ognjišču gostiteljev.

Postanite del zimske pravljice!

V visokogorski svet stopajmo spoštljivo

 

 

Bodimo tihi, da ne bomo vznemirjali živali. Gorsko cvetje je najlepše na svojih rastiščih, zato naj tam tudi ostane. Parkirajmo na za to označenih mestih in hodimo po označenih poteh, za seboj zapirajmo lese. Odpadke odnesimo s seboj. Pse vodimo na vrvici.

 

 Vživite se v zgodovino, prepustite se utripu prostora, ki je star kot življenje samo, naravnim lepotam, kulinaričnim doživetjem ter zdravemu načinu življenja.